Doğum bildirimi için hangi belgeler gerekir?
Doğum bildirimi; doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşu tarafından düzenlenen ve doğumu gösteren resmî belge veya rapor ile yapılır. Bildirim sırasında, bildirimde bulunan anne veya babanın kimliğini ibraz etmesi zorunludur.
Sağlık personeli takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimi nasıl yapılır?
Nüfus Hizmetleri Uygulama Yönetmeliğinin 15’inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca; sağlık personeli takibi dışında doğun çocukların doğum bildirimi nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılır. Sözlü beyanla yapılan doğum bildirimlerinde, mülkî idare amirinin talimatı ile il sağlık müdürlüğünce beyanın doğruluğunun araştırılması zorunludur.
Çocuğun doğum tarihinden itibaren ne kadar sürede nüfus kaydının yapılması gerekir?
Sağ olarak doğan çocuğun doğum bildirimi, yurt içinde doğumun gerçekleştiği tarihten itibaren otuz gün içinde, doğumun olduğu yer veya herhangi bir nüfus müdürlüğüne yapılır.
Yurt dışında doğan çocuğumu nüfus kütüklerine tescil ettirmek için ne yapmam gerekiyor?
Yurt dışında sağ olarak doğan çocuğun doğum bildirimi için 60 gün içerisinde doğuma ilişkin resmî belge ile en yakın dış temsilciliğe müracaat edilir. Ancak, yurt dışında doğuma ilişkin bildirim yapılmamış olması halinde yurt içinde herhangi bir nüfus müdürlüğüne yapılabilir.
7 yaşını geçen çocuğumu nüfus kütüklerine nasıl tescil ettirebilirim?
Altı yaşından büyük (72 ay + 1 gün) ve onsekiz yaşından küçük çocuklara ait bildirim yapılırken yaş tespiti için çocuğun bildirim yapılan nüfus idaresine getirilmesi zorunludur. Ancak, doğuma ilişkin resmî belge ibraz edilmesi halinde yaş tespitine gerek bulunmamaktadır.
Yabancı bir kadın ile evlilik dışı birlikteliğimizden bir çocuğumuz var, kendi aile kütüğüme tescil edilmesini nasıl sağlarım?
Yabancı bir kadın ile evlilik dışı birliktelikten dünyaya gelen çocuk, baba tarafından tanınması veya mahkemeden babalığa ilişkin soybağı kararı alınması halinde baba hanesine baba soyadı ile tescil edilebilir.
Evlilik birliği dışında ve yabancı uyruklu anneden dünyaya gelen çocuğun baba tarafından tanınması nasıl yapılır?
Doğuma ilişkin resmi belge ve yabancı uyruklu kadının uyruğu bulunduğu ülke makamlarından çocuğun doğum tarihi itibariyle medeni halini gösterir belge aslının usulüne uygun şekilde onay ve tasdik işlemleri yapılmış olarak ve Türkçe tercümeleri ile birlikte ibraz edilmesi gerekmektedir.
Evlenme müracaatı nerelere yapılır?
Birbirleriyle evlenecek kadın ve erkeğin, yerleşim yeri ve diğer adres şartı aranmaksızın, (muhtarlıklara yapılan evlendirme başvuruları hariç olmak üzere) evlenme müracaatlarının herhangi bir evlendirme memurluğuna yapılması, evlenme işlemlerinin bu evlendirme memurluğu tarafından yürütülmesi esastır.
Kimler evlendirme yetkisine sahiptir?
5490 sayılı nüfus Hizmetleri Kanununun 22’ nci maddesine göre; evlendirme memuru, belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtardır. Bakanlık, il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklere, il ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebilir.
Evlenme müracaatı vekil aracılığıyla yapılabilir mi?
Evlendirme Yönetmeliğinin 17’nci maddesine göre; evlenecek kişi müracaat işlemini vekil olarak atadığı kişi vasıtası ile de yürütebilir. Bunun için özel vekaletname düzenlenmesi ve bu vekaletnamede, vekalet veren ile vekili ve evleneceği kişinin eksiksiz olarak kimlik bilgileri ile evlenme işlemlerinin yürütülmesi için verilmiş olduğunun açıkça belirtilmesi şarttır.
Evlenme için sağlık raporu nereden alınır?
Evlenmeye engel hastalığı bulunmadığına dair sağlık raporu/resmi sağlık kurulu raporu resmî veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarından alınır.
Yurtdışında dış temsilciliklerde evlenme müracaatı yapılabilir mi?
Yurt dışında mahalli mevzuatın kabul etmiş olması ve evleneceklerden ikisinin de Türk vatandaşı olması şartı ile dış temsilciliklerimizde evlenme yapılması mümkündür.
Yurt dışında yabancı veya Türk ile evlendiğim zaman nüfus kayıtlarıma nasıl ve ne zaman tescil ettirmem gerekiyor?
Evlenme bildiriminin, en geç otuz gün içerisinde evlenmeyi yapan yabancı makamdan alınmış belgenin o yerdeki dış temsilciliğe verilmesi veya dış temsilciliğe gönderilmesi suretiyle yapılır.
Yurt dışında gerçekleşen evlenmenin herhangi bir nedenle dış temsilciliklere bildirilememesi halinde, evlenme bildirimi; yabancı makamlardan alınan usulüne göre onaylanmış evlenme belgesinin aslı ile birlikte Türkçe’ye tercüme edilmiş noter tasdikli birer örneği yurt içinde bulunulan yer nüfus müdürlüğüne verilmek suretiyle yapılır.
Yurt dışında yabancı bir kişi ile evleneceğim evlenme ehliyet belgesini nasıl alabilirim?
Yurt dışında yabancı yetkili makamlar önünde yapılacak evlenmeler için, yurt içinde bulunulan yer nüfus müdürlüğüne, yurt dışında ise dış temsilciliklerimize müracaat edilerek “Çok Dilli Evlenme Ehliyet Belgesi” temin edilebilir.
Uluslararası Aile Cüzdanına çocukları kaydettirmek için neler gereklidir?
Uluslararası Aile Cüzdanına çocukların kaydedilmesi için yurt içinde nüfus müdürlüklerine yurt dışında ise dış temsilciliklere müracaat edilir.
Kızlık soyadım ile birlikte koca soyadımı bitlikte kullanmak için nereye müracaat etmem gerekir
Nüfus Hizmetleri Uygulama Yönetmeliğinin 24’üncü maddesi uyarınca, kocasının soyadı ile birlikte önceki soyadını da kullanmak isteyen kadın, bu isteğini evlenme sırasında yazılı olarak evlendirme memurundan, evlenmeden sonra ise yazılı olarak veya e-başvuru ile nüfus müdürlüğünden talep edebilir.
Çok dilli belgeleri nereden alabilirim?
Çok dilli Doğum/Evlenme/Ölüm Kayıt Örnekleri yurt içinde nüfus müdürlüklerinden, yurtdışında da dış temsilciliklerden temin edilebilir.
Aile büyüklerimin kayıtlarını nüfus müdürlüklerinden alabilir miyim?
Mevcut nüfus kayıtları 1904-1905 yıllarında yapılan Genel Nüfus Yazımı ile tesis edilmiş ve yapılan genel nüfus yazımı sonucunda bu tarihlerde sağ olanlar yazılmış olup bu tarihten önce ölü olanların nüfus aile kütüklerine yazılmaması nedeniyle bu kişilerin kayıtlarına ulaşılması mümkün değildir.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44’üncü maddesi uyarınca, bulunduğunuz yer nüfus müdürlüğüne müracaat etmeniz halinde 1904-1905 yıllarında sağ olan ve nüfus kayıtlarında yer alan alt ve üst soyunuzu gösterir nüfus kayıt örneklerini veya "Alt-Üst Soy Listenizi" temin etmeniz mümkündür.
Hastanede ölen birisinin ölümü nüfus kayıtlarına nasıl tescil edilir?
Hastanelerde ölen kişilere ait ölüm bildirim formları; ilgili hastane tarafından nüfus müdürlüğüne gönderilir ve nüfus müdürlüğünce ölüm olayı aile kütüklerine tescil edilir.
Eski tarihte ölmüş bir kişi nüfus kütüklerinde sağ görünüyor ölümü nüfus kütüklerine tescil ettirmek için ne yapılması gerekir?
Ölmüş olduğu halde aile kütüklerinde sağ görünenlerin, ölümüne ilişkin belge ile başvurulması halinde nüfus müdürlüklerince ölüm olayı nüfus kayıtlarına tescil edilir. Ölüm olayına ilişkin herhangi bir belgenin bulunmaması halinde ise ölüm olayını bilenlerin isim ve adresleri ile ölenin ölüm tarihi veya yılını da belirtir bir dilekçe ile bulunduğunuz yer ilçe nüfus müdürlüğüne müracaat etmeniz halinde ilgili ilçe nüfus müdürlüğünce, mülki idare amirinin emriyle güvenlik makamları marifetiyle yaptırılacak ölüm araştırması sonucunda ölüm tarihinin tespit edilmesi halinde, ölüm olayının nüfus kayıtlarına tescil edilmesi mümkün olabilmektedir.
Kimler Nüfus kayıt örneklerini almaya yetkilidir?
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi uyarınca; kaydın sahipleri veya bunların eşleri ile veli, vasi, alt ve üst soyları ya da bu kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler nüfus müdürlüklerinden doğrudan almaya yetkilidirler. Aynı maddenin beşinci fıkrası uyarınca; Kişiler; kendileri ve alt ya da üst soylarına ait nüfus kayıt örneklerini, kendileri ve ergin olmayan çocuklarının ise yerleşim yeri belgelerini, güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak e-Devlet kapısı üzerinden sorgulayabilir, sonucu fiziki veya elektronik ortamda merciine verebilirler.
Ölüm belgesi bende ve nüfus kütüklerine tescil edilmesi için ne yapmam gerekir?
Ölüm belgesi ile birlikte bulunduğunuz yer nüfus müdürlüğüne müracaat etmeniz gerekmektedir.
Sağlık kuruluşunda ölen birisinin ölümü nüfus kayıtlarına nasıl tescil edilir?
10 Ağustos 2020 tarihi itibariyle 81 ilde e-Ölüm uygulamasına başlanılmıştır. Sağlık kuruluşlarınca Ölüm Belgelerinin elektronik ortamda Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS)' e gönderilmekte ve tescil edilmektedir.
Sağlık kuruluşu tarafından ölüm olayının tescil edilememesi halinde, ölen kişilere ait ölüm bildirim formları; ilgili sağlık kuruluşu tarafından nüfus müdürlüğüne elektronik ortamda gönderilmekte ve nüfus müdürlüğünce ölüm olayı aile kütüklerine tescil edilmektedir.
Alt-Üst Soy Listemi nasıl temin edebilirim?
MERNİS Uygulama Yazılımında ve e-Devlet sistemi üzerinden, "Alt-Üst Soy Listelerinin" düzenlenebilmesi sağlanarak, hizmete sunulmuştur.
Bu kapsamda, Alt-Üst Soy Listenizi e-Devlet sistemi üzerinden temin edememeniz ve bulunduğunuz yer nüfus müdürlüğüne müracaat etmeniz halinde, 5490 sayılı Kanununun 44'üncü maddesi, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca, "Alt-Üst Soy Listelerinizi” temin edilmesi mümkün olabilmektedir.