Dayanak belgelerindeki bilgilerin aile kütüklerine işlenmesi sırasında yapılmış bir maddi hata söz konusu değilse; aile kütüğünün her hangi bir kaydında düzeltme veya değişiklik, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 39'uncu maddesi uyarınca mutlaka kesinleşmiş mahkeme kararı ile yapılır.
Yetkili mahkeme ilgilinin oturduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Aile kütüklerindeki din bilgisine ilişkin talepler, kişinin yazılı beyanına uygun olarak tescil edilir, değiştirilir, boş bırakılır veya silinir. Din değişikliği veya silinmesi talepleri herhangi bir sayısal sınırlamaya tâbi değildir.
Ceza mahkemelerinde görülmekte olan bir dava nedeniyle yaş düzeltilmesi gerektiği takdirde, ceza davasının görüldüğü mahkeme yetkilidir.
Ayrıca, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7039 sayılı Kanun 03/11/2017 tarihli ve 30229 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun "Soyadı değişikliği" Ek Madde 3'te "Yazılı talepte bulunmak kaydıyla; a) Boşandığı eşinin soyadını kullanmasına izin verilen kadının evlenmeden önceki soyadını, b) Eşinin soyadı ile birlikte önceki soyadını taşıyan kadının sadece eşinin soyadını, kullanmak istemesi hâlinde, nüfus müdürlüğünce gerekli işlem yapılır."
"Ad ve Soyadı Düzeltilmesi" başlıklı GEÇİCİ MADDE 8'de "Kişinin iki yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla; 21/6/1934 tarihli ve 2525 sayılı Soyadı Kanununun 3 üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları, mahkeme kararı aranmaksızın, il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilir."
"Göçmenlerin Doğum Yeri ve Tarihinin Düzeltilmesi" başlıklı GEÇİCİ MADDE 9'da "Göçmen olarak Türk vatandaşlığına alınanlardan doğum yeri ve tarihi hatalı olan kişilerin kayıtları, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl içinde usulüne göre onaylanmış doğum belgeleri ile müracaatları hâlinde, nüfus müdürlüğünce düzeltilir." belirtilmiştir.
Bu kapsamda, söz konusu mevzuat hükümleri gereğince, kişilerin yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı müracaatları halinde nüfus kayıtlarında düzeltme işlemleri yapılır.